Kezdőlap » CET rend 10km úszás

- Szeretsz futni, úszni vagy kerékpározni, de nem találod a kihívásokat?

- Szeretnél amatőr versenyeken indulni, de nem találod a lehetőségeket?

- Szeretnél egy vidám, lelkes amatőr csapat tagja lenni?

Nálunk a helyed!

Segítünk a felkészülésben, tanácsokat adunk, közös edzéseket szervezünk!

Ha nem mersz még vagy nem vagy elég felkészült egyéniben indulni, váltócsapatot szervezünk Neked a hosszabb- rövidebb futóversenyekre vagy akár traitlonversenyekre.

CET rend 10km úszás
Cetrend
 
A versenyről
 
A Cetrend egy 10000 méteres úszóverseny, amelynek az az igazi különlegessége, hogy medencében kerül megrendezésre. Ennek természetesen vannak előnyei és hátrányai is. A nyíltvízi úszáshoz képest előnyt jelent az, hogy minden fordulónál ellökheted magad, „eltévedni” is nehezebb. A hátrányát talán nem is kell részleteznem, gondoljunk csak bele, milyen lenne a maratoni távot egy 400 méteres futópályán teljesíteni.
 
A versenyt immáron több mint 20 éve rendezik meg Nagyatádon. Egy évben három alkalommal mérettetheted meg magad. Tavasszal és ősszel általában a fedett 25 méteres medencében, nyáron, az Ironman betétversenyeként szerepel a Cetrend, ekkor a városi strand 50 méteres, feszített víztükrű medencéjében versenyezhetünk.
 
A nevezéskor meg kell adni a várható célbaérkezési időt, ami azért is fontos, mert a versenyen ez alapján készül a pályabeosztás. Egy-egy pályán körbeúszással 3-5 versenyző küzd, ami kifejezetten kényelmes, főleg ha mindenki hasonló tempóban úszik.
 
Már ebből is ki lehet számolni, hogy ez nem az a tipikus tömegverseny. Nagyon kellemes, kifejezetten családias a légkör, engem például már a második versenyen két cuppanós puszival fogadtak. Rengeteg tanácsot kaptam a tapasztaltabbaktól.
 
Természetesen a versenyen díjazzák az első 3 helyezettet, az utóbbi időben külön a férfiaknál és a nőknél, de a Cetrend során elsősorban a teljesítés és csak másodsorban számít az időeredmény. Ezért is van, hogy az összesített eredménylistán a versenyzők sorrendjét először az úszások száma határozza meg és csak az azonos számú teljesítés esetén dönt a legjobb időeredmény. Az úszások száma alapján hét „rang” megszerzésére van lehetőség, ezek:
 
1 x-es = Kardszárnyú delfin
2 x-es = Ámbrás cet
3 x-os = Barázdás bálna
4 x-es = Hosszúszárnyú bálna
5 x-ös = Grönlandi bálna
6 x-os = Kék bálna
7 x-es = Örökös cet
 
A felkészülésről
 
Mindenek előtt leszögezném, hogy nem vagyok edző és semmiféle ilyen irányú végzettségem nincs. Eddig 8 alkalommal teljesítettem a Cetrendet, ezekre való felkészülés során szerzett tapasztalataimat tudom csak leírni. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy egy átlagos amatőr sportoló számára ez a távolság már hosszúnak számít, nagyon nem érdemes felkészülés nélkül nekiugrani. Ez nem Balatonátúszás, ahol az ember találkozik olyan versenyzőtársakkal is, akik bevallják, hogy évente egyszer, ezen a versenyen úsznak 400 méternél többet egyhuzamban. 10 kilométer leúszása 2,5-5 óra folyamatos vízbenlétet jelent. Ez alatt az izmok fáradásával egyre komolyabb terhelés kerül az izületekre. (Én gyors úszásban szoktam úszni, az utolsó 2 kilométeren már elég rendesen szokott fájni a vállam.)
Úgy gondolom, hogy az edzések összeállítását mindenkinek a saját időbeosztásához és edzettségi állapotához kell igazítania, ha heti két edzésre van csak időd, nyilván más jellegű edzéseket fogsz végezni, mintha minden nap el tudsz menni az uszodába. Úgy gondolom, hogy az viszont fontos, hogy legyen edzésterved. Ettől nem kell megijedni, ez lehet annyi is, hogy vasárnap felírod, hogy mondjuk kedden úszol 2 km-t és csütörtök 3-at, de ha nem rögzíted előre, akkor könnyen úgy járhatsz, hogy „majd holnaptól kezdesz felkészülni”. Én heti 4-szer 5-ször szoktam úszni. Az alábbi 5 típusú edzést szoktam váltogatni.
 
  1. 2400m nagyjából egyenletes tempóban. (Igyekszem a versenyre tervezett tempónál csak egy kicsit gyorsabban úszni. Ügyelek arra, hogy nagyjából azonos etapokból álljon ez nálam 8x300.) A felkészülés során legtöbbször ilyen edzéseket iktatok be egyrészt mert időben ez a legoptimálisabb (Öltözéssel együtt kb 1 óra, ennél többet nem mindig tudok úszásra szánni, a rövidebb edzések esetén meg aránytalanul sok az öltözéssel, zuhanyzással, utazással töltött idő.) másrészt ez az a típusú terhelés, ami után egy nap elég a regenerálódásra.
  2. 4800m az előzőhöz hasonlóan, a tempót általában még jobban közelítem a versenytempóhoz. 2-3 hetente szoktam egy-egy ilyen edzést beiktatni, illetve most próbaként tartottam 2 olyan hetet, ahol 1 ilyen edzést 1 pihenőnap követet. Azaz 3-szor úsztam egy héten 4800-at.
  3. 1200m ez az ami belefér típusú edzés. Ilyeneket viszonylag ritkán szoktam úszni. Általában akkor, ha nincs időm, vagy ha nagyon hideg a víz és már beugrani sincs kedvem.
  4. 12x100m intervallum edzés jelleggel. Én pulzusmérés nélkül szoktam csinálni, 100m sprint, aztán pihi amíg nem bírok egyenletesen lélegezni, aztán jöhet a következő 100-as. Ezt is ritkán alkalmazom, mert viszonylag nehezen összeegyeztethető a szlalommal, amit a nyugdíjasok jóvoltából sokszor kénytelen vagyok az edzésbe beépíteni.
  5. 6000m. A felkészülés során érdemes néhányszor úszni olyan távot, ahol előjön a holtpont. Nekem egész más jellegű, mint futásnál és valamiért sokkal nehezebben is lendülök túl rajta. Jó ha az ember nem versenyen érzi először. Nekem eleinte 6km körül jött az a bizonyos fal, de ezekkel az edzésekkel sikerült kitolnom, most 7,5 km körül van. A cél persze az lenne, hogy 11-re tornázzam fel :).
 
Nekem fontos, hogy mindig mérjem az időt. (De én ping-pongozni sem tudok úgy, ha nem számoljuk...) Szoktam csinálni magamnak kis táblázatokat, havonta megnézem, milyenek is voltak az eredmények. 300 méterenként szoktam írni az időt, az is tanulságos, hogy egy-egy úszáson belül hogyan változnak a részidők. Azt mondják, hogy az lenne az ideális, ha az ember heti egy szárazföldi edzést (konditerem futás, vagy valami hasonló) is beiktatna. Én nagyon nehezen szántam rá magam. Idén nyárom elkezdtem spinningelni. Először szigorúan csak a heti egy szárazföldiként, most már hetente kétszer járok és igazából csak a tekerés kedvéért. (Megjegyzem azóta erősen romlottam az úszásban, de remélem, hogy ez csak a fáradtság számlájára írható.)
 
A versenyzésről
 
Felszerelés
 
 
Mint általában az úszáshoz, a Cetrend teljesítéséhez sincs szükség túl sok felszerelésre.
  • Természetesen kell fürdőruha. Nincs kikötés (azaz elvileg a FINA által betiltott cáparuhák is használhatók, bár ezek hosszútávúszásnál állítólag kifejezetten hátrányosak. De a neoprén úszóruhák is fölöslegesek, ugyanis a szabadtéri medence vize is fűtött, sőt nekem például általában azzal van a problémám, hogy a víz túl meleg.), de fontos, hogy olyan ruhában ússz, ami kényelmes.
  • Érdemes szemüveget használni. Már a felkészülés során is a klóros víz miatt (és hogy lásd mikor érsz utol egy nyugdíjast.). A szabadtéri versenynél azt is vedd figyelembe, hogy a napsütés visszaverődik a vízről, így a sötétített lencsés szemüveg praktikusabb.
  • Elvileg mind a fedett, mind a szabadtéri medencében kötelező az úszósapka. Ez alól az úszómester engedélyével mentesülhetsz, ha a hajad nem hosszabb fél centinél. (A biztonság kedvéért azért legyen nálad sapka.)
 
Itt is igaz az a szabály, ami bármilyen hosszú távú verseny esetén, azaz ne a versenyen próbálj ki új felszerelést, trükköt, technikát. (Ez vonatkozik a páramentesítő spray-kre is.)
 
Versenybírák
           
            A táv teljesítését önkéntes versenybírók ellenőrzik. Egy bíró két versenyző idejét méri és számolja a megtett távolságot. Bár a versenybírók igazán lelkiismeretesen számolnak előfordulhat, hogy az általuk számolt hosszok száma nem egyezik azzal amit te számoltál (egyébként könnyen elképzelhető, hogy a verseny izgalmában te tévedtél). Fontos tudnod, hogy mindig a bírák által írt eredmény a hivatalos, fölösleges és a verseny hangulatához nem is méltó ezen vitázni.
 
Frissítés
 
            A verseny során a frissítést mindenki egyénileg végzi. A medence egyik végénél helyezheted el a csomagodat. (A medence sekélyebb végénél, ez az 50 méteres medencénél a rajt oldala, a 25-ösnél viszont a szemben levő oldal, azaz a szabadtéri versenynél minden kerek 100m megtételénél, a fedett medencénél viszont 25-re vagy 75-re végződő táv esetén lehet frissíteni.) Mivel a vízben gyakorlatilag nem lehet menetközben frissíteni, érdemes jól átgondolni, hogy hányszor állsz meg. (Én egyszer szoktam, olyan 7 kilométer környékén.) A frissítők hasonlóak lehetnek mint futásnál. Az első versenyemen javasolta valaki, hogy szőlőcukor helyett gumicukrot vigyek, ettől kevésbé ragad össze az ember szája, ráadásul a zacsiból is könnyebb kiszedni még vizes kézzel is. Az izotóniás ital mellett szoktam odakészíteni ásványvizet is, mert hirtelen nagyon sok lesz az édességből, ha az ember a gumicukor mellé csak izotóniás löttyöt iszik.
 
Amikre még vigyázni kell
 
A 10 kilométer már elég hosszú táv ahhoz, hogy kidörzsölődési problémák jelentkezhessenek. Míg futásnál a mellbimbók és a combok belső része a veszélyeztetett terület, itt a hónalj, a vállak és a tarkó. (Csak a gyorsúszásról tudok nyilatkozni, elképzelhető, hogy más úszásnemnél más területek dörzsölődnek.) Az ilyen sérülések esélyét lehet csökkenteni a következő trükkökkel
·         Fiúknál például ha nem borostásan vágsz bele a versenybe, mivel a levegővételnél az áll és a váll összeérhet.
·         A sapka alól kikandikáló hajvég dörzsölheti ki a nyakat, így ha elég rövid a hajad, vagy a sapkát gondosan veszed fel, ez elkerülhető.
·         A hónalj kidörzsölődésének legfőbb oka a hónaljszőr ezt mindenképpen érdemes a verseny előtt frissen eltávolítani, az érzékenyebb bőrűek be is krémezhetik ezt a területet. (Mindenki másra esküszik, van aki vastagon bekrémezi, nekem krém nélkül sem volt eddig komolyabb problémám, legrosszabb esetben egy-két napig érzékeny volt.)
A szabadtéri verseny esetén fel kell készülni a napsütés ellen. Még borult időben is kisebb égést lehet összeszedni ennyi idő alatt. Ráadásul a nyári verseny az Ironman programjához igazodva 11 órakor indul, így pont a kritikus időpontban leszel a napon. A naptej használatánál ügyelj arra, hogy a fürdőruha óhatatlanul el fog mozdulni a verseny alatt, így érdemes kicsit nagyobb felületet bekenni, mint ami a rajtnál ténylegesen kilátszik. Az sem baj, ha ehhez van segítséged, mert ha naptejes krémmel érsz a szemüveghez, akkor a víz befolyhat. (Erre ügyelj az arc krémezésénél is.)
Ugyan itt nincsenek a triatlon versenyekhez hasonló tömegrajtos jelenetek, de hasznos lehet, ha a pályatársakkal indulás előtt egyeztetsz, ki milyen taktikával szeretne úszni, hogy az mehessen előre, aki az elején gyorsabban szeretne úszni. (Én meg szoktam kérdezni a tervezett idejüket is, nehogy az elején olyan tempóban induljak, amit nem fogok végigbírni).
Érdemes órát vinni és a részidőket figyelni, főleg a verseny elején lehet veszélyes egy nagyon erős kezdés, de az is kellemetlen lehet, ha túl lassan indulsz.
 
A versenyről további részleteket találtok a http://www.nuse.cetrend.net honlapon. Ide fognak felkerülni az idei versenyek felhívásai is a pontos időpontokkal.
 
Mindenkinek jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánok. Találkozunk Nagyatádon.
 
Király Balázs